El tupinambus

La flor del tupinambus

Què és el Tupinambus?

Es diu que el seu origen prové del Nord d’Estats Units i del Canada on el tupinambus era utilitzat pels indis en la seva dieta des de temps ancestrals. Al segle XVII es va donar a conèixer a Europa i ara és present a d’altres continents, ja que és un tubercle que s’adapta a bastants i diferents tipus de terrenys i de latituds.
Tupinambus, nyàmera, patata de vi o pataca són algunes de les denominacions amb les que es coneix la planta Helianthus Tuberosus, de la família de les Asteraceaes. Es tracta d’una planta de la qual es consumeix el seu tubercle. Les seves tiges poden arribar als tres metres d’alçada i tenen una flor de color groc molt característica que s’assembla al gira-sol.

Recollint el tupinambus

Propietats i valor nutricional

El seu sabor és molt suau i recorda el de la carxofa.
El tupinambus és molt ric en fibra vegetal, minerals i vitamines . A més a més és hipocalòric ja que només aporta unes 30 calories per cada 100 g de producte. Però, la seva principal característica és que no conté midó sinó inulina, que és una substància fàcilment assimilable per les persones diabètiques i per tant, això el converteix en un substitut ideal de la patata.

El tupinambus a la cuina

Com és pot consumir?

La utilització del tupinambus a la cuina és la mateixa que la de la patata, és a dir, es pot cuinar bullit, estofat, fregit i, a més a més, es pot menjar cru en amanides o bé preparat en vinagre i vi (envinagrat).
Segons la manera com el vulguem elaborar ens podem estalviar de pelar-lo, només cal netejar-lo bé a raig d’aigua o, si es vol, amb un raspall o fregall. D’aquesta manera, podem fer un puré o una crema o fins i tot unes xips, als quals la presència de la pell donarà un aspecte més atractiu i una major aportació de fibra.